Internationaal Film Festival Gorinchem

Editie 2018: IFFG is meer dan alleen film!

De tweede editie van Internationaal FilmFestival Gorinchem betekent uitbreiding en vernieuwing. Het festival verzorgt dit jaar een aanbod van 18 internationale films op 3 locaties. Ook zijn er weer verschillende gastsprekers bij de films aanwezig om het festival een extra dimensie te geven. Een greep uit het programma: 

What Will People Say

Theater de Vijfzinnen – Aanvang: 21.00 uur

De 16-jarige Nisha leeft een dubbelleven. Thuis bij haar familie is ze de perfecte Pakistaanse dochter, maar als ze met haar vrienden is, is ze een doodnormale Noorse tiener. Als haar vader haar met haar vriend in bed betrapt, botsen haar twee werelden plots. Om een voorbeeld te geven besluiten haar ouders haar te ontvoeren en haar bij familie in Pakistan onder te brengen. Hier, in een land waar ze nog nooit is geweest, is ze gedwongen zich aan te passen aan de cultuur van haar ouders.

Actrice Ekavali Khanna speelt de rol van de moeder van Nisha en komt naar Internationaal FilmFestival Gorinchem! Na afloop van de vertoning van What Will People Say neemt zij deel aan een Q&A.

“Een heerlijke film voor de zaterdagavond!”

Ethiopiques

Theater Peeriscoop – Aanvang: 18.30 uur

In 1997 maakte de westerse wereld kennis met de rijke Ethiopische muziekgeschiedenis via Éthiopiques, een reeks die inmiddels dertig cd’s telt. De gelijknamige documentaire vertelt het verhaal van de Franse muziekjournalist Francis Falceto, het brein achter de beroemde albums. Voor de uitgaves werkte hij samen met Amha Eshete, die tussen 1969 en 1975 honderdtwintig singles en veertien albums produceerde van Ethiopische muzikanten.

Deze film is ondertiteld in het Engels.

Regisseur Maciek Bochniak en producent Mikolaj Pokromski zijn gastsprekers bij deze film.

“Een prachtige muzikale mix van Afrikaanse muziek, jazz en soul.” 

 

Doof Kind 

Theater de Vijfzinnen – Aanvang: 11.30 uur

Tobias was al een jaar oud toen zijn ouders werden geconfronteerd met de diagnose dat hij doof geboren was. De automatische reactie was het bijstellen van de verwachtingen: een doof kind zou immers per definitie veroordeeld zijn tot een geïsoleerd en kansarm bestaan. Nu kijkt vader Alex de Ronde, samen met de inmiddels jongvolwassen Tobias en diens horende broer Joachim, terug op het leven van zijn dove kind.

Hoofdrolspeler Tobias de Ronde en zijn vader en tevens regisseur Alex de Ronde komen naar Internationaal Filmfestival Gorinchem! Na afloop van de vertoning geven zij toelichting op de film. Vanzelfsprekend zijn er tolken aanwezig.

“Deze film geeft mooi weer dat een beperking geen beperking hoeft te zijn.” 

 

The Wound  

Theater ’t Pand – Aanvang: 14.00 uur

Het verhaal speelt zich af in Oost-Kaap, Zuid-Afrika. Xolani, een eenzame fabrieksarbeider, reist naar de landelijke bergen met de mannen van zijn gemeenschap om een groep van tienerjongens in te wijden in volwassenheid. Dit gebeurt in een afgelegen kamp waar geen vrouwen toegelaten zijn. Daar ondergaan ze een besnijdenis. Wanneer een uitdagende persoon van de stad Xolani’s best bewaarde geheim ontdekt, begint het hele bestaan van deze laatste te ontrafelen. Xolani is namelijk verliefd op een andere man.

Bij vertoning van The Wound is producent Trent aanwezig. Tijdens een Q&A vertelt hij meer over de productie van de film.

“De beste Zuid-Afrikaanse film de laatste decennia!”