Internationaal Film Festival Gorinchem

IFFG 2019 Uitgelicht

Eigenlijk heeft elke film van ons programma een verhaal waard om te vertellen. Wij wagen ons er aan onderstaande nog extra uit te lichten.

“Deze film moet je op het grote doek zien.”

Roma

De Netflix Film die tien nominaties scoorde bij de Oscars, waaronder die voor beste film en beste buitenlandse film. Het was Yalitza Aparicio, de indigines vrouw, die één van de drie Oscars won voor haar prachtige rol. ‘Roma moet je zien op het grote doek’. (Meer info)

Rafiki

Vrolijke, krachtige en frivole Afrikaanse kunst

‘Afrobubblegum’ noemt de regisseur Wanuri Kahiu haar stijl, net als de productiemaatschappij waar ze medeoprichter van is. Het staat, in de woorden van de jonge maker zelf, voor “vrolijke, krachtige en frivole Afrikaanse kunst”. Net als de twee personages moest de film zelf ook nogal wat weerstand overwinnen, toen die door de Keniaanse censors werd verboden. Kahiu vocht de beslissing aan en kreeg gelijk van het Keniaanse Hooggerechtshof. (Meer info)


Het filmdebuut van regisseur Franco Garcia Beccera geeft de historie van Cusco, Peru en de omliggende hooglanden weer een gezicht. Hij zegt zelf ‘we zijn nostalgische mensen, met tradities, mythes en legendes. Vandaag de dag is daar weinig ruimte meer voor, maar de ouderen leven nog steeds met deze schatten uit het verleden’. (Meer info)


Indrukwekkende film die animatie, documentaire en fictie met elkaar verbindt.

Another day of life

De film won tijdens de 33e editie van de Goyas Awards de award voor de beste animatiefilm. En dit is niet verbazingwekkend, want dit is een prachtig staaltje animatiewerk. Geregisseerd door Oscar-genomineerde Spanjaard Raúl de la Fuente en de Poolse filmmaker Damian Nenow, combineert de 86 minuten durende film cg-animatie en documentaire beelden om de ware avonturen van de Poolse journalist Ryszard Kapuściński weer te geven. Deze journalist deed verslag tijdens zijn carrière van 27 staatsgrepen en revoluties wereldwijd. (Meer info)

Leto

Deze film brengt een ode aan Kino, de Russische rockband geleid door Viktor Tsoi (Russisch: Виктор Цой). In de jaren 80 was de band één van de populairste bands in Rusland en genoot ook bekendheid in andere landen in het Oostblok. Door een fataal auto-ongeluk van Tsoi in 1990 kwam tevens een eind aan Kino. (Meer info)


Regisseur Nadine Labaki werkte vijf jaar aan de film en deed eindeloos veel research. Ze bezocht vluchtelingenkampen en gevangenissen. Het verhaal in haar film loopt voor een groot deel parallel aan dat van hoofdrolspeler Zain Al Rafeea. Labaki: „Hij is te trots om er veel over los te laten. Toen we de film draaiden was hij twaalf, maar hij ziet eruit als acht ten gevolge van ondervoeding. En ja, hij is een mirakel. Je ziet álles in zijn ogen.” (Meer info)


Zer

Een film van de award-winnende regisseur Kazim Oz, maar nauwelijks vertoont in Nederland. Adembenemende geografie, een authentieke cultuur, kleurvolle karakters en de sporen van een massamoord. De regisseur werd tijdens zijn bezoek aan Koerdistan in 2018 nog in hechtenis genomen, mogelijk doordat het aankaarten van de historie in zijn film. (Meer info)